BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Stranile / Corul

Activitatile seminaristilor

Stranile si Corul


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat fiind faptul ca urmeaza o scoala vocationala, este normal ca elevii Seminarului sa cunoasca un program oarecum diferit de cel al altor licee.

Timpul suplimentar pe care seminaristii il aloca diferitelor activitati educative extrascolare este unui menit sa ii pastreze intr-o pregatire continua si in legatura directa cu Biserica si cu sfintele slujbe, la care seminaristii participa duminica de duminica si sarbatoare de sarbatoare.

Daca ar fi sa prezentam o zi obisnuita din viata Seminarului, am spune ca programul zilnic pentru fiecare elev seminarist incepe dimineata, la orele 7.30, cu rugaciunea de dimineata savârsita in Capela "Sfântul Nectarie Taumaturgul" din incinta scolii, de catre Parintele Duhovnic Radomir Stoica, urmând ca, mai apoi, elevii sa participe la cursuri pâna la orele 14.00 sau 15.00, dupa caz.

Dupa orele de curs, seminaristii se intorc acasa, iar cei mai multi intrucât provin din alte zone, in internatele in care sunt gazduiti, urmând ca ziua de studiu sa si-o incheie fiecare prin rugaciunile de seara si citiri din Sfânta Scriptura.

In zilele in care se praznuiesc anumite sarbatori importante, in Seminar activitatea educationala se suspenda iar elevii si profesorii acestora participa la slujbele obisnuite in bisericile in care sunt repartizati, asigurând cântarea la strana.

Pentru ca practica de strana a elevilor seminaristi sa se desfasoare in mod organizat au fost infiintate un numar de noua strani, care se perinda prin parohiile aradene, schimbându-si locatia in fiecare luna.

De pregatirea, orgnizarea si evaluarea stranilor se ocupa Parintele profesor Teodor PAVEL, profesorul de Muzica bisericeasca.

In continuare, prezentam parohiile aradene in care seminaristii participa la sfintele slujbe, precum si componenta fiecarei strani. Parohii aradene:

Catedrala Noua "Sfânta Treime" Biserica "Adormirea Maicii Domnului" (Bisericuta - M. Eminescu) Parohia Micalaca Veche Parohia Bujac Parohia Gradiste Capela Seminarului Spitalul Municipal Spitalul Judetean Parohia Mândruloc

Corul Seminarului

Conform profilului Seminarului si datorita faptului ca Muzica, atat cea bisericeasca, cat si cea liniara, ocupa un loc extrem de important in pregatirea elevilor, existenta unui Cor al Scolii, compus din cei mai buni cunoscatori si interpreti ai muzicii, alesi dintre seminaristi, este pe deplin indreptatita.

Inca de la inceputurile Seminarului Ortodox Arad, ideea infiintarii unui Cor al Scolii s-a materializat prin stradania Parintelui profesor Teodor PAVEL, care a infiintat un asemenea grup de cantare, ce s-a remarcat mai ales la serbarile scolare sau la anumite momente speciale, cum ar fi slujba de Tedeum de la inceputul anului scolar.

Serbarile organizate in cadrul Seminarului, cu ocazia unor evenimente diferite, dintre care amintim: Serbarea Colindelor, Serbarea inchinata Sfintilor Trei Ierarhi, ocrotitorii Scolilor teologice si memoriei marelui poet roman Mihai Eminescu, de la 15 ianuarie, Serbarea dedicata Zilei Europei, la 9 mai, precum si Serbarea organizata la sfarsitul fiecarui an scolar, sunt cu atat mai frumoase cu cat momentele artistice sustinute de Corul Seminarului sunt unele de inalta clasa muzicala, dovedind profesionalismul pregatirii in acest domeniu, precum si efortul sustinut al coristilor, atent indrumati de dirijorii lor.

De la inceputuri si pana in anul scolar 2002 - 2003, Corul Seminarului a fost dirijat de Parintele profesor Teodor PAVEL, cel care, asa cum am vazut, a si pus bazele acestui cor, pentru ca incepand din anul 2002, conducerea si pregatirea Corului sa fie preluata de Doamna profesoara Victoria BUDILEANU, distins cadru didactic, care a desfasurat o cariera remarcabila, timp de peste 35 de ani, la unul dintre cele mai prestigioase licee aradene, Colegiul National "Moise Nicoara".

Pregatirea efectiva a coristilor Seminarului se desfasoara in mod organizat si se cauta evitarea pauzelor indelungate in pregatire, fapt pentru care, adesea, coristii au parte de un program de repetitii incarcat (cu repetitii saptamanale, iar in preajma serbarilor, chiar zilnice), insa plin de satisfactii atunci cand tot efortul si toate sacrificiile depuse in scopul pregatirii unor momente artistice de calitate, devin incantare spirituala pentru spectatorii deja fideli, am putea spune, ai serbarilor scolare traditionale organizate de Seminarul aradean.

Se observa, asadar, dublul rol pe care il denota activitatea in Corul Seminarului, si anume, mai intai, cel formativ, in cadrul caruia seminaristii isi imbogatesc aria de cunostinte muzicale si deprind tehnicile executarii unei cantari profesioniste, urmat indeaproape de cel misionar-cultural, prin care coristii ajung sa exprime, prin munca si dedicarea lor, idei menite sa-i imbogateasca sufleteste pe spectatori, indemnandu-i sa reflecteze la substanta lucrurilor si sa isi imbogateasca orizontul cultural prin arta, prin meditatie, intr-un demers constient de imbogatire a spiritului.

 

Home
eXTReMe Tracker
Sus