bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
 
Biblioteca "Profesor Doctor Augustin TODA"
La infiintarea Seminarului, una dintre nevoile esentiale ale elevilor seminaristi, in pregatirea lor scolara, a fost aceea a organizarii unei Biblioteci cu titluri de stricta necesitate si din toate domeniile stiintifice, spre a veni in intampinarea pregatirii de la clasa, precum si a aprofundarii unor subiecte de maxima importanta, nu doar dintre cele de interes teologic.

Astfel, cu sprijinul Directiunii Seminarului, începand cu anul scolar 2000 - 2001, ca urmare a unor incercari anterioare nereusite, s-au pus bazele actualei biblioteci a Seminarului, primele carti provenind din donatiile unor parohii aradene sau din cele ale seminaristilor sau profesorilor.

Inceputurile Bibliotecii au fost puse de catre Parintele profesor Radomir STOICA, cel care, inca din primele zile, a coordonat activitatea primilor doi bibliotecari ai Seminarului, Gabriel MIRICESCU si Marius MANDRUTAU, care au preluat fondul de carte deja existent si l-au inscris in registre anume alcatuite, spre a fi imprumutate de seminaristi.

Insa, in tot acest timp, a fost neglijat un aspect esential in ceea ce priveste activitatea Bibliotecii, intrucat existenta acesteia nu era popularizata eficient printre seminaristi, multi chiar nestiind de existenta bibliotecii.

Activitatea Bibliotecii va cunoaste un pas inainte incepand cu anul scolar 2001 - 2002, cand noii bibliotecari ai Seminarului vor fi elevii Catalin POPI si Alexandru OLTEAN.

Principala sarcina a acestor elevi a fost aceea de a pastra o evidenta exacta a cartilor existente si mai ales promovarea unor programe culturale diverse printre seminaristi, menite sa le insufle acestora dragostea pentru citit si respectul fata de valoarea spirituala a cartilor.

In aceasta perioada, fondul de carte al Bibliotecii va cunoaste o extindere remarcabila, prin gestul binevoitor al Doamnei Ana TODA, care, in memoria sotului sau, Domnul Augustin TODA, profesor de Filosofie timp de peste 40 de ani la o prestigioasa scoala aradeana, a donat Bibliotecii Seminarului Ortodox din Arad, intreaga colectie de carti a acestuia. In semn de apreciere pentru acest gest si ca amintire graitoare a personalitatii marelui profesor aradean, Biblioteca Seminarului a primit numele de "Biblioteca Profesor doctor Augustin TODA", nume pe care il va pastra pe toata durata existentei sale.

Ca urmare a extinderii fondului de carte, spatiul in care Biblioteca isi desfasura activitatea a fost reorganizat, iar cartile au fost asezate pe domenii, dupa ce in prealabil fusesera inseriate si inventariate dupa toate normele existente in domeniul biblioteconomiei.

Treptat, odata cu trecerea timpului, cartile s-au inmultit din ce in ce mai mult, în prezent Biblioteca insumand in jur de 2500 de titluri de carti si peste 800 de numere de reviste teologice sau culturale.

Chiar daca numarul cartilor este unul relativ mic, in comparatie cu nevoile unei biblioteci scolare, se poate afirma faptul ca titlurile existente in Biblioteca Seminarului sunt dintre cele mai importante, mai ales in domeniul teologic si al literaturii romane sau universale, precum si in cel al filosofiei, fapt pentru care cartile existente in fondul de imprumut sunt solicitate de elevi in mod constant, in vederea pregatirii diferitelor lucrari, dezbateri sau eseuri, precum si in vedera imbogatirii bagajului de cunostinte si a vietii spirituale.

Activitatea Bibliotecii "Profesor doctor Augustin TODA" nu se rezuma numai la imprumutul de carti sau la conservarea cartilor si mentinerea cartilor intr-un circuit organizat de imprumut, ci, mai mult decat atat, au fost puse in aplicare, de-a lungul timpului, o serie intreaga de activitati culturale si duhovnicesti, dintre care amintim editarea revistei lunare "Heruvimi", a foii saptamanale "Gazeta Seminarului nostru", precum si organizarea "Lunii scriitorului", în cadrul caror activitati se promoveaza, in special, dezvoltarea capacitatilor creative ale seminaristilor, insuflandu-se dorinta de a se implica in viata culturala si in luarea unor pozitii ferme in privinta unor subiecte de actualitate.

De asemenea, tot din initiativa Bibliotecii, se desfasoara programul de sprijin financiar "Ajuta-ne sa-l ajutam pe Laurentiu DANICA", program ce are ca scop strangerea de fonduri pentru sprijinirea tratamentului medical al acestui elev seminarist, care se lupta cu o boala necrutatoare.

Dezvoltarea si extinderea Bibliotecii Seminarului cunoaste noi orizonturi incepand cu anul scolar 2003 - 2004, an din care noii bibliotecari alesi au devenit elevii Bogdan HUDAC, Radu CADINOIU si Calin BABTAN, cei care, printr-un spirit tineresc si dand dovada de perseverenta si dedicare, au transformat biblioteca in "Locul pe care il iubesti cel mai mult, dupa Capela", asa cum suna si sloganul Bibliotecii.

Fiind evidenta menirea sa intr-o scoala teologica, Biblioteca nu face altceva decat sa reprezinte mijlocul cel mai eficient prin care dorintele si ideile seminaristilor sunt puse in practica, pentru ca, pe langa faptul ca, prin cartile pe care le ofera cititorilor, Biblioteca isi propune sa demonstreze ca parerea seminaristilor conteaza si e una extrem de importanta in contextul vremurilor in care traim.

Astfel, nu gresim deloc atunci cand afirmam ca Biblioteca este un adevarat locas de cultura, ce sadeste in inimile seminaristilor ideea ca pot face mai mult pentru ei insisi si pentru Biserica lor, invatand sa culeaga din paradisul cartilor, asemenea unor albine, mierea cea mai dulce si folosul cel mai ziditor pentru suflet.

Biblioteca

 

Home
eXTReMe Tracker
Sus